Отчитат бум на литературата за тийнейджъри 03.07 | 13:33

Книги като "Игрите на глада" се четат и от множество възрастни

От Елена Кирилова

От "Здрач” до "Игрите на глада” - тийнейджърските романи отбелязват пълен възход, а продажбите им са скочили с почти 150% през последните шест години.

През първите пет месеца на тази година са продадени 2,4 млн. книги в тази категория. За същия период през 2006 г. броят им е бил едва 981 хил., сочат статистики, събрани от Nielsen BookScan.

Успехът беляза не само децата читатели. Според експертите от сектора повече от една трета от юношеските произведения всъщност са купени от възрастни, съобщава Daily Mail.

Огромният скок в продажбите се дължи отчасти на успеха на франчайзи като вампирската любовна история "Здрач” и антиутопията "Игрите на глада”.

Както изглежда и по-възрастните понякога предпочитат книгите, насочени към деца във възрастовата група 10-18.

Хилари Мъри Хил, управляващ директор на Scholastic Books, издателството, което публикува "Игрите на глада” и други книги за подрастващи, твърди, че повече от една трета от тийнейджърските книги са били купени именно от възрастни.

По думите й книгите са особено популярни сред хората между 20 и 50 г. Веднъж открили историите, възрастните продължават да търсят и да купуват следващите заглавия от поредиците.

Говорителят на Waterstone заяви, че макар да е трудно да се посочи точно колко възрастни четат подобна литература, броят им е наистина голям.

Според автора Джи Пи Тейлър Джоан Роулинг е подготвила почвата чрез книгите си за момчето-магьосник Хари Потър. Благодарение на нея възрастните вече не се срамуват да се разхождат с детска книга в ръка.

"Здрач” и "Игрите на глада” продължават да бъдат бестселъри в Waterstones и Amazon, години след първото си публикуване. За това им помогнаха и сериозният маркетинг, както и екранизациите им, които помогнаха на произведенията да преминат отвъд тийнейджърската аудитория.

Водещи

Най-четени