Представление, но почти 27.05 | 09:52

Явор Гърдев посяга към вечните въпроси, за да ни залее с доза черен хумор

От Елена Кирилова

Експресивен и безкомпромисен. Понякога краен, понякога разсмиващ, с нотка на горчивина.

Или с други думи Итън Коен, представен през погледа на режисьора Явор Гърдев в новата постановка, която се играе на сцената на Младежки театър "Николай Бинев”.

"Почти представление" обединява три едноактни пиеси, изпълнени с черен хумор, така типичен за Коен.

Историите тук се завъртат около идеята за Ада, като земно пространство, с което се сблъскваме всеки ден.

Докато първата и втората част са значително по-леки, в третата пиеса "Дебат" властва грубият език, преплитат се безкомпромисна агресия и любов, за да се стигне до неочакван обрат.

Тук Коен ни среща с Бог, който ни обича, и Бог, който съди. За да се стигне до крайност, в която Бог наритва задника на Бог.

Безспорно "Преди представление” не може да се сравни по мащаби с "Хамлет”, но със сигурност носи неповторимия почерк на изпипващия всичко до последния детайл Явор Гърдев. Въпреки това той отново посяга към вечните въпроси, които продължават да ни терзаят.

За пореден път Гърдев е събрал чудесен екип. Достатъчно е да кажем, че костюмографията е на Даниела Олег Ляхова, която този път е заложила на строго облекло за артистите, превръщайки пъкъла в пространство, добре познато ни от земния ни път.

Режисьорът отново се е доверил на Калин Николов, който е създал изключително въздействаща музика, повтаряйки безспорния си успех от "Хамлет”.

В първата пиеса почитателите на Михаил Билалов определено ще бъдат изненадани от излизането му от ролята на злодея. В "Дебат” той отново се завръща в добре познатата си кожа, а негов антипод, но и негов неизменен спътник се оказва "добрият” Бог - Георги Стайков.

Всъщност има още една причина да отидете на "Почти представление”. За Стайков това е истинско събитие, тъй като той стъпва на театралната сцена след 22 години работа извън нея. И със сигурност има какво да покаже на почитателите на театъра.

Освен блестящия водещ тандем, в "Почти представление” може да видите Иван Несторов, Станка Калчева, Анастасия Лютова, Искра Донова, Елена Телбис, Юлиян Петров, Николай Йовин и две деца, които ще ви разсмеят до сълзи - Виктория Лакова и Мартин Лаков.

Другото нещо, заради което постановката е задължителна, е работата на Явор Гърдев, който в навечерието на 24 май обра наградите "Аскеер" в ключовите категории

Спектакълът предлага час и половина абсолютен и неподправен сблъсък с необичайния хумор на гения Итън Коен.

"Почти представление” може да гледате на 29 и 30 май на голямата сцена на Младежки театър "Николай Бинев”.

Водещи