Римска баня „изникна” в центъра на Пловдив 07.11 | 19:49

Става дума за голяма постройка източно от Римския стадион

От iNews.bg

Вторият по големина град в България – Пловдив, е страхотно място за всички ценители на древните времена. Известен е с две терми от римско време – на площад "Стефан Стамболов” и на Източната порта. Наскоро обаче бе открита и трета сграда, източно от Римския стадион от IV - V век, типичен за късната Римска империя, предаде БГНЕС.

Банята се разполага на няколко декара. Покрита е с мраморен под, а басейнът е с мозайка по праговете. Останките са много добре запазени, отбелязват археолозите, които се заеха с тяхното изследване.

В тази сграда някога римляните са прекарвали по цели дни във водата и са обсъждали градските проблеми. Проучена е до момента голяма зала с басейн – имплувий, открити са капители в коринтски стил. Подът и стените на банята са били отоплявани чрез система за топъл въздух от специални пещи, циркулиращ между зидани колони и тухли, нарича се хипокауст.

На същото място имало триетажна къща от началото на миналия век. Собствениците обаче решили да я съборят, въпреки общественото недоволство. Според плановете на мястото трябваше да бъде построен комплекс с магазини и къщи за гости. При тази находка обаче вероятно идеята ще трябва да претърпи известни изменения.

Водещи

Най-четени