Торент-сайтовете да бъдат платени с цел подпомагане на родните филми 07.07 | 15:10

Това предлагат от Асоциацията на независимите продуценти

От Олга Андреева

Торент-сайтовете да бъдат платени и част от приходите им да отиват за производството на нови български филми.

Това предложиха от Асоциацията на независимите продуценти в рамките на второто заседание на Съвета по духовност, култура и национална идентичност, което беше открито вчера от президента Росен Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на президента.

Според организацията, по този начин ще се гарантира достъпът до културно съдържание на потребителите и ще се ограничи интернет-пиратството.

Частните телевизионни оператори също да отделят част от приходите си от реклама за българско кино, считат още от АНП. Участници в заседанието на съвета предложиха да бъде създаден и Закон за книгата, както и данъчни преференции за стимулиране на книгоиздаването и четенето в страната.

При откриване на заседанието президентът заяви, че до края на 2012 година България трябва да има готова стратегия за развитие в областта на културата, а още през септември се очаква проектът на документа да бъде готов.

Според държавния глава, стратегията трябва да бъде адаптивна и всяка година да се изготвя мониторингов документ за изпълнението на целите, заложени в стратегическия документ. Той трябва да даде и насоките на финансирането в областта на културата през следващия програмен период след 2014 година, допълни Росен Плевнелиев.

"Културата може да създава икономически растеж и да даде своя принос за развитието на българските региони”, категоричен е държавният глава.

В културните и творческите индустрии в България функционират над 20 хиляди предприятия, които създават 93 хиляди работни места. Това е 3,4 на сто от общия брой на заетите в икономиката, а в Европейския съюз различните сектори на културата и творчеството осигуряват 4,5% от брутния вътрешен продукт на държавите-членки и около 3,8% от заетостта в ЕС, посочи президентът.

Според министъра на културата Вежди Рашидов, в сектора има нужда от реформи и промяна, които да гарантират неговото дългосрочно развитие.

Сред основните фактори, които ще подобрят достъпа и потреблението на културно съдържание, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев открои дигитализацията на архивите на обществените медии, развитието на библиотеките и библиотечното дело и засилването на връзките между образованието и културата.

Близо 80 на сто от сектора и инвестициите в култура са концентрирани в столицата, затова трябва да се обърне сериозно внимание на общините, посочиха от Обсерваторията по икономика на културата.

Като основен проблем, който трябва да реши бъдещата стратегия, беше откроен неравномерният достъп до културно съдържание в България, като в голяма част от населените места в страната той е ограничен.

В областта на музейното дело беше подчертана необходимостта от балансирано развитие на музейните институции в страната. Необходима е конкретизация относно финансирането на музеите от стопанска дейност, която да им позволи да увеличат собствените си приходи. 

Водещи

Най-четени