Уникален бронзов светилник от IV век откриха край Попово 04.06 | 11:17

Той е с формата на малка хищна рибка и показва висок стандарт на живот

От Гергана Златкова

Уникален бронзов светилник са открили археолози в късноримската крепост "Ковачевско кале" край Попово при консервационно-реставрационни дейности, съобщиха от общинската администрация. 

Дванайсетсантиметрова изящна бронзова лампа-кандило е намерена в археологически пласт от четвърти век след Христа на няколко метра източно от кула, която е отбранявала Западната порта на града, уточниха специалистите.

Изключително реалистично изображение на малка хищна рибка е пресъздадено и отлято вероятно в някой от големите източни бронзолеарни центрове на късната Римска империя по времето на т.нар. Константинова династия.

Светилникът е висял на тавана на помещение на разклоняваща се четворна бронзова верижка с кукички, захванати за тялото на лампата риба. 

Откриването на такава скъпа и рядка бронзова лампа показва високия стандарт на нейния притежател, живял преди около 1600 години тук. Крепостта "Ковачевско кале" е разположена на 7 км западно от Попово до шосето за град Бяла. 

От общинската администрация припомниха, че редовните археологически проучвания на този археологически обект с площ от около 40 дка започват през 1990 г. по договор между ВТУ "Св. Св.Кирил и Методий" и община Попово и продължават с различна интензивност и прекъсвания до днес. 

Според досегашните изследвания на археолозите крепостта е построена между 308 и 324 г. след Христа при съвместното управление на императорите Лициний Първи и Константин Първи Велики. 

Водещи

Най-четени