Уникална мозайка откриха в Стара Загора 05.10 | 20:56

Мозайката е датирана около III век сл. Хр.

От Андриян Георгиев

Уникална за България мозайка разкриха старозагорски археолози в Града на липите, поетите и правите улици. Дни преди днешният празник на града бе разкрито пано с три фигури, което няма аналог в страната.

Вчера екипът, ръководен от Димитър Янков, главен уредник на Регионалния исторически музей - Стара Загора, представи публично находката, съобщават от местната общинска администрация.

Мозайката е датирана около III век сл. Хр. Изображението е на Селен, който води две вакханки – и тримата са от свитата на бог Дионис.

"Сложните фигури на танцуващите жени говорят за изработката на голям майстор. Само синьото по одеждите е в 5 нюанса, а червеното варира от розово до тъмночервено. Фигурите са много изящни, едната от жените е с кастанети в двете ръце, другата е с музикални инструменти. Диплите на дрехите им са нагънати така, че загатват сгънато коляно. Глезените им са открити и има движение в краката. Има невероятна игра на светлини и сенки. Водещата фигура на Селен подканя останалите две да го последват. Ако продължим с разкопаването, се надяваме да открием още фигури, сред които да е и на бог Дионис", каза Димитър Янков.

Красотата на мозайката дава на археолозите едно от предположенията – че вероятно сградата не е частна, а е храм на бог Дионис. Тя се намира на 30 метра от една от крепостните стени на Августа Траяна.

Никола Стоянов, скулптор и реставратор (носител на наградата "Стара Загора" за 2009 г. за реставрирането на античната улица в музея, форума на Августа Траяна и др.) информира, че мозайката е изградена с техниката "опус тесалатум" и размерите на парчетата е 1 см. Сложно и безкрайно отговорно е отлепването на мозайката и пренасянето ѝ, за да бъде консервирана и след това изложена. Засега предвиденото място е на античната улица в самата сграда на Регионалния исторически музей. Най-доброто възможно решение е мозайката да бъде съхранена и изложена на място, но имотът е частна собственост.

Директорът на музея е депозирал до кмета на Община Стара Загора и председателя на Общинския съвет докладна за необходимите около 5 000 лв., нужни за продължението на проучванията на мозайката.

Водещи