"Любов" на Ханеке триумфира на наградите "Сезар" 23.02 | 17:01

Анализаторите предвещават и "Оскар" в чуждоезичната категория

От Александър Бакалов

Френско-австрийският филм на режисьора Михаел Ханеке "Любов" получи отличието "Сезар" за най-добър филм на 38-ата церемония по връчване на престижните френски филмови награди, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Жан-Луи Трентинян и Еманюел Рива, които изпълняват главните роли във филма, бяха признати за най-добри актьор и  актриса, а самият Ханеке получи наградата за най-добър режисьор.

Филмът "Любов", който описва трудните старини на двойка, след като здравословното състояние на жената започва да се влошава, е австрийски филм, но 70 на сто от бюджета му са  осигурени от френски продуценти.

Филмът получи 10 номинации за награди "Сезар" и е също с 5 номинации за "Оскар"-и.

Като най-добър чуждоезичен филм бе отличен политическият трилър "Арго", който се фокусира върху реални събития, свързани със заложническа драма със служители в американското посолство в Иран през 1979 година.

"Ръжда и кости" на Жак Одиар бе награден за най-добър адаптиран сценарий и най-добър монтаж.

Оживление и емоции властваха на церемонията за наградите "Сезар" преди предстоящото в неделя раздаване на наградите  "Оскар", отбелязва Associated Press.

На американския актьор, режисьор и продуцент Кевин Костнър бе присъдена почетната награда, която той прие, като  непрекъснато повтаряше "мерси". Възможно е Костнър да се прибере вкъщи и с кон, какъвто му беше предложен в контекста на шеги около скандала с конското месо в Европа, посочва още Associated Press. 

Водещи

Най-четени