“Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ с пълна газ 11.09 | 18:10

Състоя се предпремиерата на новата, българска, гангстерска комедия

От Мартина Панайотова

Днес, 11 септември, в кино "Арена" - Младост се състоя предпремиерата и пресконференцията на режисьорския дебют на Геогри Костов "Пистолет, куфар и три смърдящи варела".

Режисьорът, заедно със звездния си екип, включващ звездата от "Под Прикритие" Ивайло Захариев, Пламен Великов, Рая Пеева, Георги Кадурин, Естер Симеони, Владо Въргала и други, представиха новата, българска гангстерска комедия и си поговориха с журналисти и приятели.

Идеята за "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” се ражда през 2000 г, когато следвайки в НАТФИЗ, Георги Костов има задачата да заснеме късометражно филмче.

Така се ражда петминутна история за двама неудачници, които все се опитват да откраднат нещо, но постоянната им липса на късмет ги забърква в недоразумения.

Нещо подсказало на Жоро, че тази комична история трябва да се развие. И така неусетно той започнал да работи върху сценарий за пълнометражна лента, който поставя началото на "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Но съдбата изиграва лош номер. Харддискът на компютъра на Георги Костов се разваля и целият сценарий изчезва.

След време приятели му дават идея да кандидатства за финансиране от НФЦ. Той успява да събере парченцата от историята, като сюжетът се актуализира, а за диалозите му помага Естер Симеони. През 2010 година решава да кандидатства. От НФЦ отказват финансиране. Георги Костов така и не пробва втори път, но намира спонсори за филма си.

Заглавието "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” напомня за "Две димящи дула” на Гай Ричи, но всъщност не е копирано, а подбрано нарочно, за да покаже, че иронията е основният елемент в комедията. Жанрът гангстерска комедия също е едно намигване, което показва липсата на придържане към някакви рамки.

Хуморът е тънък и намекващ, но в същото време репликите са ясни, конкретни и пораждащи усмивка, без да е необходимо замисляне.

Иронията е заложена и в имената на героите. Прякорите им се "надсмиват” над така разпространените у нас еднословни названия на персони от подземния свят. В същото време имена, като Красивия, Космонавта, Шмекера, Майора и други показват персонифицирането на героите. От ролята на героя в сюжета, през излъчването му до умелата актьорска игра – всичко е тясно и конкретно свързано с концепцията на дадения образ.

Снимките на "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” продължават 2 години. Някои сцени се махат, други се прибавят, но резултатът е повече от задоволителен, поне според екипа на филма.

"Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” разказва за...

Двадесет и три годишният студент Антон, по прякор "Красивия", иска да продължи следването си, но за осъществяването на тази своя цел първо трябва да намери пари отнякъде.

"Красивия" решава да рискува, но поради неблагоприятни за него обстоятелства, се забърква в страхотна каша от преплитащи се комични и абсурдни случки. Верен негов спътник е приятелят му "Космонавта”.

Двамата се забъркват със съмнителни лица - наркобос, който има мания да подрежда лего, глуповати дребни мошеници, опасно топ ченге, секси блондинка, корумпирани държавни служители, футболист и мутреса, свързани от любовта към Достоевски и много други.

Скоро очаквайте интервюта с Георги Костов и Ивайло Захатиев.



Водещи

Най-четени