20 години след смъртта си Фреди още е на върха 24.11 | 15:36

Легендарният вокалист на Queen напусна този свят през 1991 година

От iNews.bg

На днешната дата преди 20 години от този свят си отива Фреди Меркюри. Легендарният вокалист на Queen става една от първите известни личности жертви на пораженията, нанасяни от СПИН и на практика обръща вниманието на целия свят към синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Въпреки изминалото време от 24 ноември 1991 г. досега звездата на Фреди продължава да блести с пълна сила за любителите на рок музиката. Queen пък продължават да съществуват и да привличат публика, благодарение на натрупаната преди време слава и незабравими хитове.

Британската група е една от формациите, продали най-много дискове в музикалната история, като по-голямата част от продажбите са реализирани след смъртта на Фреди Меркюри, пише AFP.

Песни като Bohemian Rhapsody и Don't Stop Me Now, написани от музиканта, влязоха трайно в съкровищницата на рок музиката, а редица звезди на съвременната сцена са силно повлияни от творчеството на Queen. Сред тях са например Лейди Гага, Роби Уилямс, както и Foo Fighters, Muse и много други.

Концертите, на които Меркюри пее We Are The Champions, Killer Queen, Crazy Little Thing Called Love, в музикалните среди се считат за антологични записи, а пуснатата през 2002 г. музикална комедия We Will Rock You, проследяваща успехите на Queen, е играна по целия свят и все още е на сцена в Лондон.

В момента пък се подготвя и филм за Фреди Меркюри.

Пред няколко дни британският вестник Independent посвети обширен материал на певеца. Отбелязвайки накратко горните факти, но и подчертавайки, че, макар и смъртта на Фреди парадоксално да дава невероятен тласък на популярността на неговото творчество, все още никой не е успял да се доближи до харизмата му, нито да повтори изпълненията му.

"Самият Фреди – човекът, богът на рок сцената, кралят на екстравагантността – не може да бъде имитиран. Не съществува Фреди Меркюри на 21 век." Дори и влиянието му да се усеща навсякъде – както в музиката, така и в стила и визията.

Меркюри умира на 45-годишна възраст в Лондон преди 20 години от пневмония, с която организмът му не може да се справи заради вируса на ХИВ, на който е носител в продължение на няколко години.

"Дори и да не е тук физически, той присъства повече от всякога", каза наскоро китаристът на Queen Брайън Мей, по повод 65-годишнината от рождението на певеца през септември.

"Той поглъщаше живота. Празнуваше всяка минута от него. И като голяма комета, оставяше след себе си светла диря, която все още блести за няколко поколения."

Истинското име на Фреди Меркюри е Фарок Булсара. Момче от индийско семейство, с британско възпитание, срамежлив тийнейджър, ексклузивна рок звезда...

В Монтрьо, Швейцария, на брега на езерото Леман (Женевското езеро) е издигната статуя на Меркюри с вдигнат във въздуха юмрук, поза, която често е заемал на многобройните си концерти.

С такава енергия и страст към живота е искал да бъде запомнен и самият певец. Дълго време той крие, че има СПИН, не споделя страданията си, не се оплаква. В интервю през 1987 г. казва, че изобщо не се страхува да се превърне в богат и самотен старец.

"Живях пълноценно и, ако утре трябва да умра, няма да ми пука. Направих всичко, което имах за правене."

Че е болен от СПИН, Фреди Меркюри разкрива едва няколко часа, преди да изпадне в кома.

Изведнъж певецът се превръща в поводът, който кара светът да осъзнае опасността от вируса и да вземе мерки за ограничаването на неговото разпространение.

Животът без Меркюри се оказва тежък за останалите членове на Queen. Те опитват да продължат напред по друг път, извън влиянието на Фреди, но това се оказва неуспешно начинание. В крайна сметка Брайън Мей и барабанистът Роджър Тейлър добиват известен опит в "управлението" на наследството на групата от периода с прочутия си вокалист. Басистът Джон Дийкън обаче прекратява кариерата си.

През 2005 Queen решава да се реформират, взимайки за вокалист Пол Роджърс, бившият певец на Free. Името на новата формация е Queen + Пол Роджърс. През 2008 следва запис на нов албум - The Cosmos Rocks, а след това и продължително европейско турне, преди Роджърс да реши да се отдаде на солова кариера. Преди няколко месеца той обаче спомена, че обмисля отново да тръгне на турне с бандата. А духът на Queen и Фреди Меркюри продължават да вълнуват феновете на рок музиката.

Водещи

Най-четени