Батискафът на Камерън успешно слезе до дъното на Марианската падина 24.03 | 16:29

Потапянето беше само тестово

От Деляна Петкова

Подводният апарат, който трабва да свали Джеймс Камерън на дъното на Марианската падина - най-дълбоката точка на Световния океан, е направил успешно пробно спускане. Батискафът обаче е бил без човек на борда, съобщи АР, цитирана от БТА.

За спускането е разказал самият Камерън, който пояснил, че специално конструираният Deepsea Challenger се е потопил до 11 хил. метра дълбочина.

Ако всичко върви по план, Камерън ще прекара шест часа в изследване и филмиране на дъното на падината, разположена в непосредствена близост до Северните Мариански острови.

Към момента само двама души са слизали на дъното на Марианската падина. Това са швейцарският учен Жак Пикар и лейтенантът от Военновъздушните сили на САЩ Дон Уолш. През 1960 година те се спускат с батискафа "Триест" и прекарват на дъното 20 минути.

Пикар и Уолш обаче не могат да разкажат много за това, което са видели - техният апарат е вдигал облаци от пясък и те фактически не виждат много от картината наоколо. Двамата обаче могат да се похвалят, че засега са единствените хора на света, достигали до най-ниската точка на земната повърхност.

Водещи

Най-четени