Вдигнаха цените на албумите на Уитни 13.02 | 15:57

Феновете останаха вбесени от циничния жест на Sony Music и Apple

От Олга Андреева

Няма и два дни след смъртта на певицата Уитни Хюстън и бизнесът вече започна да трупа пари от личната ѝ трагедия.

Sony Music си навлече гнева и критиките на почитателите ѝ, след като вдигна с близо 60% цената на най-търсения ѝ албум с хитовете "I Wanna Dance With Somebody" и "I Will Always Love You", часове след като Уитни беше открита бездиханна в хотелската си стая.

Музикалният гигант, който държи правата на голяма част от творчеството на Уитни, е вдигнал цените на едро на албума с най-добрите песни на звездата, "The Ultimate Collection", около 4 часа сутринта калифорнийско време в неделя, съобщи в. Guardian.

Автоматично цената му се е вдигала и в iTunes от 4,99 лири на 7,99 лири, макар Apple сам да определя какви цени да предлага. Късно в неделя от Apple са върнали предишната цена на албума.

В понеделник сутринта "The Ultimate Collection", издаден през 1997 г., е бил вторият най-продаван албум в iTunes., като в челната тройка е бил и "Whitney – The Greatest Hits".

Феновете на Уитни окачествиха хода като циничен опит да се изкарат пари от смъртта на изпълнителката и последвалата я вълна от интерес към най-доброто от творчеството ѝ. От Apple и Sony Music са отказали да коментират случая.

Междувременно Reuters съобщи, че са отчетени рекордни продажби на албуми на Хюстън още в неделя. Албумът "Whitney Houston - The Greatest Hits" е бил най-продаваният в музикалната категория на Amazon.com, а емблематичната песен "I Will Always Love You" е била номер 1 по сваляне в iTunes.

За 30-годишната си кариера, в която се утвърди като един от най-почитаните и влиятелни певци на своето време, Хюстън спечели шест награди "Грами", 30 награди на Billboard и 22 Американски музикални награди. Саундтракът към хитовия филм, в който участва, "Бодигард", е сред най-продаваните някога.

До ранните 90 години на 20 век успехът на сцената вече е придружен от все по-задълбочаващи се проблеми в личен план. През 1992 г. Уитни се омъжва за певеца Боби Браун и техните 14 години бурен съвместен живот бяха белязани от злоупотреба с наркотици и домашно насилие.

Последните 10 години от живота на Хюстън бяха доминирани от употребата на наркотици и неколкократни лечения в клиники за овладяване на зависимости.

Водещи

Най-четени