Ивайло Захариев не е само момче за екшън 27.09 | 13:56

Хитовият актьор пред iNews за участието си в екшън продукции, за бъдещите си амбиции и за бързо спечелената популярност...

От Мартина Панайотова

Ивайло Захариев е един от най-прогресивните млади актьори в България. Определено факторът, който направи, така че името му да се чуе, а ликът му да стане разпознаваем, е ролята на Мартин Христов в тоталния крими хит "Под прикритие".

В момента чаровникът снима трети сезон на популярния роден сериал, като паралелно с това окупира и "големия екран" – той е главният замесен във филма на режисьора Георги Костов "Пистолет, куфар и три смърдящи варела", който в момента се прожектира по всички големи кина.

Хващаме Ивайло между различните му превъплъщения, в които някак си винаги има замесени, не само огнестрелни оръжия, а и голяма доза адреналин. Ето какво сподели той за участието си в екшън продукции, за бъдещите си амбиции и за бързо спечелената популярност...

Нашумя с ролята си в "Под прикритие", а сега отново те виждаме в главната роля на криминален филм (в "Пистолет, куфар и три смърдящи варела"). Може ли да се каже, че вече официално си "момчето на кримката"?

– Ами, това биха могли да го кажат критиците. Аз самият не се усещам така. Определено имам желание да участвам в проекти, различни от криминалния жанр, така че не смятам да се концентрирам само върху екшъните.

Какви например?

– За съжаление, ние актьорите, все още нямаме голямо право на избор, но наистина ми се иска да изиграя драматична роля. Искам да се пробвам във филм, който се съсредоточава върху проблемите на нормалния живот, не около потайностите на подземния.

Значи ли това, че като цяло, драмата ти приляга?

– Да, определено. И мисля, че определено има какво да покажа.

Участието ти в "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" всъщност се случва преди появата ти в "Под прикритие". Лесно ли ти беше да се справиш с ролята– тя е едно от първите ти участия пред камера?

– Беше забавно. За разлика от "Под прикритие", където нещата стават доста по-бързо и динамично и трябва непрекъснато да имаш готовност, то в "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" разполагах с много повече време. Имахме възможност да репетираме, да измисляме и да наслагваме нещата.

Всичко това беше доста интересен процес. Определено мога да кажа, че не само режисьора, но и ние, актьорите, определено допринасяхме за развитието на филма.

Кое ти беше най-интересно по време на снимачния процес?

– По време на снимките успях да се сприятеля с Пламен Великов и наистина ме радваше фактът, че двамата можехме да се забавляваме със ситуациите, които ни се случваха. От друга страна, в една ниско бюджетна продукция има хиляди препятствия, които не биха могли да бъдат разрешени и ако не успееш да погледнеш над тях и с усмивка, най-много да се откажеш. Ние обаче повярвахме в режисьора и продължихме.

Ако трябва да назова интересна случка, много ми беше любопитна сцената, която трябваше да снимаме в гей клуба – там имаше стриптийзьор и ситуацията, която трябваше да се изиграе беше много нестандартна. Също така, снимките на бунището бяха уникално преживяване. Всичко миришеше ужасно и това ни накара да снимаме наистина бързо и да бъдем много концентрирани.

Може ли да се каже, че тази роля бе една доста добра тренировка за това, което последва в "Под прикритие"?

– Донякъде да. Героят ми в "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" е доста по-мекушав от този в "Под прикритие", мисли по различен начин. Но, опитът, който добих, докато снимах филма, определено ми помогна за ролята ми в сериала.

В момента се снима трети сезон на "Под прикритие" - би ли издал нещо "от кухнята"?

– Започнахме да снимаме на морето и нещото, което изключително ме впечатли, това е мащабът на снимките. Има каскади, моторници, яхти. Зрителите определено могат да очакват нещо зрелищно.

Какво се случва с героя ти?

– Той трябва да стъпва още по-внимателно, защото битката вече не е само с Джаро и Попов. Трета страна взима и Иво, който му е вдигнал мерника. Трябва да бъде наистина внимателен.

"Под прикритие" пожъна един доста сериозен успех – продаде се на три континента. Чувстваш ли се като актьор, който ще бъде познат на световно равнище?

– Истината е, че сериалът в чужбина е продаден на разпространител, но все още не ми е известно дали някоя телевизия го е закупила. Честно казано, засега не съм усетил някакво световно признание или световен интерес. Но, само времето може да покаже – надявам се да се случи нещо подобно.

А кога се усети като известен на местно ниво?

– Когато, освен младите, които ме спираха и ме поздравяваха за филма, започнаха да го правят и по-възрастните – хората, които е по-вероятно да го пропуснат, но не са. В този момент се уверих, че сме направили нещо наистина добро. Нещо, което е успяло да достигне до по-широк кръг от хора.

Какво се случва с театралната ти кариера?

– В момента играя във Велико Търново, в "Железния светилник" на Димитър Шарков, като се очертава през предстоящия театрален сезон да го играем плътно. Представлението се получи доста интересно, много емоционално и се надявам хората наистина да го харесат.

С режисьора на филма "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" вече обсъдихме сложната ситуация на младите режисьори в България. Как стои въпросът с младите актьори – много роптаят, че само едни и същи лица попадат в светлините на прожекторите...

– Не знам до каква степен самите режисьори имат правото да избират кого да сложат за съответните роли. Но според мен, трябва да настъпят още много промени, за да се постигне една добра приемственост между старото и новото поколение. Да се създаде навикът да се взимат повече млади актьори и т.н. В момента няма добре изградена система на организиране на кастинг.

Има няколко агенции, като всички те познават различни хора и ако младият актьор не си е дал портфолиото навсякъде, то шансът да бъде открит намалява.

Колкото до връзкарството, по никакъв начин не мисля, че всичко се свежда до това. Аз например, никога не съм се осланял на подобно нещо и въпреки това играя.

Как върви семейният живот?

– Много добре. Доста по-различно е от това да бъдеш просто гадже с някого. Нещата се променят, както и отговорностите. Радвам се, че имам това разбиране и мога да дам онова, от което съпругата ми наистина има нужда.

Как реагира тя на фенките?

– Добре, тя не е ревнива и приема нещата спокойно. Плюс това, самият аз не й давам поводи за ревност, хаха.

Задават ли се някакви бъдещи проекти?

– Засега не. Концентрирал съм се изцяло върху "Под прикритие" и ще дам цялата си енергия там.

Как се виждаш след пет години?

– В хубав дом, с наистина добри участия в киното. В България.



Водещи

Най-четени