Кой филм грабна „Златната палма“? 28.05 | 08:46

91 филма от близо 30 страни бяха представени на кинофестивала в Кан

От Олга Андреева

Филмът, който още след първата си прожекция, беше посочен като фаворит, стана реалният победител на 65-ия кинофестивал в Кан, съобщиха световните агенции.

"Любов" на австрийския режисьор Михаел Ханеке спечели голямата награда на фестивала. Това е втора "Златна палма" за Ханке, след като през 2009 г. грабна престижното отличие за черно-белия си филм "Бялата лента".

В "Любов" ("Amour") се разглежда темата за смъртта чрез историята на възрастна парижка двойка, посочва БТА. Главните роли се изпълняват от 81-годишния Трентинян и 85-годишната Еманюел Рива, пресъздаваща образа на негова съпруга, прекарала инсулт, която мъчително се прощава с живота. В образа на дъщерята Ева влиза Изабел Юпер.

С Гран при бе отличена лентата на италианския режисьор Матео Гароне "Риалити" ("Реалност"). Наградата за режисура беше връчена на мексиканеца Карлос Райгадас за филма "След мрака светлина".

За най-добър актьор беше обявен датчанинът Мадс Микелсен, пресъздал образа на учителя Лукас във филма "Ловът" на режисьора Томас Винтерберг, в който се разглежда темата за насилието над децата.

Две румънки - Кристина Флутур и Космина Стратан - си разделиха наградата за най-добра актриса на 65-ия кинофестивал в Кан. Те изпълняват главните роли във филма на румънския режисьор Кристиян Мунджиу "Отвъд хълмовете", който беше отличен и за сценарий.

Специалната награда на журито беше присъдена на "Делът на ангела" на британския режисьор Кен Лоуч. "Ръжда и кости" на френския режисьор Жак Одиар, фаворит на френските журналисти, се размина без награда.

Филмът "След Лусия" на мексиканския режисьор Мичел Франко, който разказва за взаимоотношенията на майка и подрастващата й дъщеря в съвременно Мексико, беше отличен с главната награда на програмата "Особен поглед".

Програмата "Особен поглед", която съществува от 1978 г., цели да стимулира нови и млади кинотворци. Журито, начело с британския киноактьор Тим Рот, избра победителя измежду 20 филма, участващи в програмата.

Главната награда на конкурса за дебюти Cinefondation получи рускинята Таисия Игуменцева. В "Петнайсетдневка на режисьорите" беше награден чилиецът Пабло Лараина и филмът му "Нет" (No), за специалист по пиар и Пиночет.

Българският филм на режисьора Илиян Метев "Последната линейка в София" пък получи втората по значимост награда от "Седмицата на критиката" в Кан.

Общо на кинофестивала в Кан бяха представени 91 филма от трийсетина страни, от които 22 в основната конкурсна програма.

Водещи

Най-четени