Кой ще е най-добрият български филм? 28.05 | 10:49

35 филма се борят за наградите на Българската филмова академия

От Олга Андреева

Българската филмова академия за трети път ще раздаде наградите си за постижения във филмовото изкуство за кино и телевизия днес, 28 май.

В състезанието за наградите, които се раздават в 25 категории, участват 16 игрални, 14 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, които са имали публичен показ у нас в периода 1 януари 2011 – 31 декември 2011 г.

В една от най-престижните категории – за най-добър филм – се състезават "Аве" на Константин Божанов, "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров и "Love.net" на Илиян Джевелеков.

За статуетка от Александър Дяков в категорията за главна женска роля се състезават Ваня Цветкова в "Седем часа разлика", Лилия Маравиля в "Love.net" и Милена Николова - Миленита в "Лора от сутрин до вечер".

При мъжете битката е между Филип Аврамов в "Кецове", "N 1" и "Домашен арест", Ованес Торосян в "Аве", Иван Джамбазов в "Корави старчета", Михаил Билалов в "Под прикритие" и Симеон Лютаков в "Седем часа разлика".

Сред останалите категории, в които ще бъдат раздавани награди, са за най-добър документален филм, най-добър анимационен филм, за тв игрален филм, тв документален филм, за най-добър режисьор (на игрален, документален и анимационен филм), режисьорски дебют, поддържаща мъжка и женска роля, сценарий, филмова сценография, филмова музика, операторско майсторство и др.

Награда за цялостно творчество ще получи кинодокументалистката Невена Тошева.

Водещи

Най-четени