2-годишната Лорейн и истината за "Титаник" 21.01 | 15:52

Загадка около единственото дете, пътувало в първа класа с кораба

От Кремена Бедерева

Повече от 100 години след потъването на кораба "Титаник" последната загадка около инцидента е заменена с определението "измама" благодарение на ДНК тест. Загадката е свързана със съдбата на 2-годишната Лорейн Алисън, за която се смята, че е единственото дете, пътувало в първа класа с кораба "Титаник", което се е удавило при потъването му през 1912 г.

Тялото на момиченцето обаче така и не е намерено. 28 години по-късно - през 1940 г., се появява жена на име Хелън Крамър, която твърди, че е Алисън и разкрива подробности, известни само на семейството. Тя разказва, че е попаднала в една от спасителните лодки с мъж, който преди смъртта си разкрива истинската й самоличност, както и че самият той е смятаният за загинал при инцидента конструктор на "Титаник" Томас Андрюс.

Състоятелното семейство Алисън така и не "хваща вяра" на твърденията на Хелън Крамър и упорито ги отхвърля през годините. Историята можеше да приключи като мистерия със смъртта на Крамър през 1992 г., ако 20 години по-късно нейната внучка Дебрина Удс не подновява твърденията.

Удс обявява намерението си да напише книга за случая и дори продава сувенири. Фамилия Алисън отново не се впечатлява и дори получава ограничителна заповед срещу Дебрина Удс, за да й попречи да разпръсне праха на баба си над семеен парцел.

На помощ при разрешаването на загадката идва науката. Група изследователи на "Титаник" стартират проекта "Идентифицирането на Лорейн Алисън" и тестват митохондриална ДНК на членове на семействата Алисън и Крамър, допълва БТА.

Резултатите показват, че между двете фамилии няма генетична връзка. Въпреки това Дебрина Удс продължава да твърди, че разполага с доказателства за достоверността на историята, докато член на семейство Алисън ги описва като "колосална измама, преследвала фамилията с години".

Водещи

Най-четени