Британската кралица даде нова титла на съпруга си 12.06 | 12:42

Принц Филип отпразнува 90-годишен юбилей

От Иванка Савкова

Кралица Елизабет Втора награди съпруга си принц Филип с нова титла по случай 90-тия му рожден ден, който кралското семейство отпразнува на 10 юни, съобщава Ройтерс.

Филип не е искал пищно празненство по случай юбилея си и го е прекарал не по-различно от всеки друг ден – натоварен с обичайните си задължения, според неговия говорител. Въпреки това военен оркестър е изпълнил "Happy Birthday” пред Бъкингамския дворец, а от Tower of London са проехтели 62 артилерийски залпа в чест на принца.

Подаръкът на кралица Елизабет Втора е бил да му даде нова титла – Главнокомандващ на Кралския флот, където принц Филип е бил офицер повече от десет години и където е служил по време на Втората световна война.

Принц Филип е най-дълго служилият консорт в британската история и най-дългогодишният брачен партньор на британски монарх. След сватбата му с кралица Елизабет Втора през 1947 г., получава титлата принц и херцог на Единбург.

В интервю пред BBC по случай 90-я си рожден ден принц Филип е заявил: "Считам, че съм направил достатъчно и сега искам да поживея малко за себе си".





Водещи