Враца посреща 8000-годишния Христо 04.05 | 14:07

Най-старият европеец влиза в музея в града

От Олга Андреева

Врачанският исторически музей става дом на най-ранния представител на първата европейска земеделска цивилизация, чието погребение откриха археолозите от екипа на Георги Ганецовски през юни 2010 г. край село Оходен.

На 14 май ще бъде официално експонирана витрината със скелета и за първи път ще бъдат показани вкаменени кости на праисторическия кон хиперион на 9 милиона години, откупен от рапанджии на Камен Бряг, съобщи "Булфото".

Скелетът, наречен от археолозите Христо, на името на човека от екипа, който първи е попаднал на него, може да бъде датиран освен с въглероден анализ и по гробните дарове, начело с глинения съд, поставен до главата му.

След разкриването на находката е извършена първична консервация, която не позволява на костите да се саморазрушат от досега с околната среда.

От терена досега екипът направи пълна реставрация и консервиране, така че да може да издържи във времето.

До една година ще излезе и резултатът от въглеродния анализ, потвърждаващ датировката.

Посетителите на Врачанския музей ще могат да видят освен Христо, и експозиция, посветена на хляба на първите земеделски цивилизации, правен от зърното, наречено "лимец".

Лимецът е вид пшеница, която има четири слоя обвивки и благодарение на тях съхранява онова, което обикновената пшеница загубва още с овършаването.

Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.

Водещи

Най-четени