Рапанджии намериха кости на прабратовчед на коня 29.04 | 14:31

Хипарионът е имал по три пръста на крак, всеки със собствено копито

От Олга Андреева

Вкаменени кости от хипарион, далечния прабратовчед на сегашния кон, намериха рапанджии, докато са се гмуркали край Камен бряг, съобщи "Булфото".

Праисторическата находка е откупена от сдружение "Бъдеще в миналото" и подарена на Врачанския музей. Находката е трудна за по-прецизно датиране заради липсата на череп, каза палеонтологът д-р Латинка Христова.

Приблизителната датировка на подобни кости е от периода късен миоцен и началото на плиоцена, между 4 и 9 милиона години. Хипарионът е имал по три пръста на крак, всеки със собствено копито, т.е. по три копита на крак.

Гмуркачите са открили къса скала с костите в него на 10-15 метра дълбочина в морето. Вероятно парчето се е откъснало от бреговата ивица преди време и е паднало на дъното.

Сдружението им е предложило да го откупи, тъкмо когато те вече са размишлявали по въпроса да го нарежат на части и продадат в чужбина.

Откритието е значимо, защото никога в североизточния район на страната не са откривани вкаменелости от този период, коментира д-р Христова. 

Водещи

Най-четени