Връщаме дивите коне в Родопите с внос от Холандия 06.11 | 18:01

12 коня от вида тарпан се подготвят да заживеят на свобода в Родопите

От Олга Андреева

В рамките на дейността за възстановяване на дивата природа в района на село Сбор, Източни Родопи, се подготвят за реинтродукция 12 диви коня, внесени от Холандия.

Конете тарпани са потомци на свободно живееща популация. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

Близо месец вече холандската студентка Яел Ван Дер Слуис изследва тарпаните  в рамките на българо-холандския проект "Новото тракийско злато” за устойчиво развитие на Източните Родопи, посочва "Булфото”. Тя живее до тях в каравана и конете я допускат близо до себе си.

През първата година тарпаните ще бъдат в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След приспособяването им те ще бъдат пуснати на свобода.

Най-големият проблем, с който тарпаните ще трябва да се справят, са вълците, които не се срещат в Холандия. На първо време ще бъдат пазени от хищниците със специална ограда.

Водещи

Най-четени