Гениално 7-годишно момиченце композира първата си опера 24.10 | 14:45

Талантливото мъниче стана музикална сензация след като първата й голяма композиция бе коментирана в Английската Национална Опера

От Мартина Панайотова

Алма Дойчер е на 7 години и вече е талантлива пианистка и цигуларка. Освен тези таланти, Алма записа и още едно постижение - малката чаровница написа първата си опера.

Баща й споделя нейни видео клипове в YouTube, които вече имат над 300 000 посещения. Способностите й са сравнявани с тези на Моцарт, който на 5 години усвоил отлично цигулката и пиaното и започнал да композира.

Алма написала своя собствена соната, когато била едва на 6, а след това, тази година, и операта "Метачът на сънища”.

Тя казва: ”Музиката идва при мен, когато си почивам. Сядам на стол или лягам на леглото. Много обичам да си мисля за феи и приказки, и за красиви рокли.”

Добавя, че най-добрите си композиции е създала, когато е била на люлката в градината на дома й, но за всеки случай държи и диктофон до леглото си, защото може вдъхновението да се появи неочаквано.
Идеята за "Метачът на сънища” (която за малко да пропусне шанса си за финалната класация в конкурса за възрастни на  Английската Национална Опера) дошла в съня й.

По думите на мъничката фея Алма "Моцарт композира всичко в съня ми и когато се събудих, просто седнах и го изсвирих, а баща ми записваше.”

Бащата пояснява, че дъщеря му е получила първата си цигулка за третия си рожден ден и по-малко от година след това вече е свирила сонати на Хендел.

7-годишната композиторка има уроци по пиано и цигулка веднъж в седмицата, обучава се вкъщи и се упражнява да свири по 4-5 часа на ден. Родителите й отказват да я запишат на музикални състезания или изпити и отхвърлят всякакви покани за телевизионни изяви.

Г-н Дойчер споделя: "Тя се труди много, но има и щастливо детство, на което ние държим и сме напълно решени да го запазим такова.”

Когато порасне, тя иска "голяма къща, пълна с инструменти, всякакви видове пиана, цигулки, виоли...”

"За мен няма значение дали съм известна или не, просто искам да бъда добра в това, което правя”, добавя детето.

"Уча се от другите композитори, но не се опитвам да стана точно като Моцарт. Да, харесвам го, но ще стана като Алма, не Моцарт".

Водещи

Най-четени