Десетте най-странни фобии 29.11 | 15:46

Ако си мислите, че клаустрофобията е странна, ще бъдете изненадани от тази класация

От Мартина Панайотова

"Фобия” е постоянен ирационален страх от конкретни ситуации, предмети, действия или човешки същества. Най-явният симптом е безпричинното, но ужасно силно желание на субекта да избегне това, от което най-много се страхува.

Ако си мислите, че хората развиват фобии само от паяци или от високото обаче, жестоко се лъжете. Представяме Ви най-странните човешки страхове:

10. Птеронофобия

Това е страх от гъделичкане с перце, който може да бъде предизвикан още от детството, когато бебето е било гъделичкано често. Това е довело до ситуация, в която детето се е чувствало като в капан и е започнало да се страхува от гъделичкането.

9. Тафофобия

Когато субектът се страхува да не бъде заровен жив. Той си представя, че може да бъде поставен жив в гроб след като по погрешка е обявен за мъртъв.

Преди напредването на модерната медицина, този страх не е бил толкова ирационален. В историята е имало много, много случаи, в които хора са били заравяни живи.

8. Панфобия

Или омнифобия - страх от... всичко. Панфобията е състояние познато като "неспецифичен страх”. Човек усеща, че изпитва голям страх, но не знае от какво точно. Това състояние е описвано като "неясен и постоянен страх от неизвестно зло”. Този страх често е считан за вторично състояние на шизофренията.

7. Параскаведекатриафобия

Доста, доста по-просто казано - страх от петък 13-ти. Това е една злокобна дата, носеща лош късмет според доста култури по света. Този страх е наречен (опитайте се да го произнесете) параскаведекатриафобия. В този термин има няколко гръцки думи, коото означават "петък”, "тринайсет” и "фобия”.

6. Неофобия

Страх от новостите, от нови изобретения или изживявания. В психологията неофобията е определяна като постояенен страх от всичко ново. Терминът се използва, за да опишат и гневът, раздразнението или безпокойството към новите неща или като промяната изобщо.

5. Гимнофобия

Гняв или страх от това човек да бъде видян гол и/или да види други хора голи, дори в ситуации, когато е социално приемливо. Гимнофобите може да изпитват своя страх пред всички хора или само пред определени. Тази фобия най-често е предизвикана от вътрешно чувство, че тялото не е перфектно както на идеализираните в медиите образи.

Може и да прерастне в притеснение относно сексуалността или в опасение, че тези, които са видели гимнофоба гол, може да го запазят така в съзнанието си завинаги.

4. Ергазиофобоя

Когато някой се страхува от работа. Постоянен и понякога парализиращ страх при някои хора, причиняващ значимо увреждане и дисфункция. Проблемът обаче може да се корени много по-дълбоко в съзнанието и това да се окаже вид депресия.


3. Коулрофобия

Ако се плашите от клоуни, много вероятно е да имате точно тази фобия. Това не е необичайно за децата, но понякога се среща и сред тийнейджъри и възрастни. Странният външен вид на клоуните, големите червени носове и неестествените цветове на косите ги правят доста мистериозни и заплашителни. Възрастните, които страдат от тази фобия много добре знаят, че страховете им са напълно неоснователни и излишни, но въпреки това не могат да се преборят с това усещане.

2. Ефебифобия

Психологически и социален страх от младостта. Ефектите от ефебифобията оказват вредно влияние в обществото. Някои икономисти предполагат, че страхът от младостта може да има отрицателни ефекти върху икономическото здраве на нациите.

1. Итифалофобия

Ами, това е страх от... ерекция. "Постоянен, анормален и неоправдан страх от еректирал пенис”, всяка година тази учудващо често срещана фобия причинява на безброй хора ненужно страдание.

Уви, този страх влияе доста лошо на качеството на живот. Например, фобията може да предизвика панически нападения или да държи страхуващият се далеч от любимия човек или от бизнес партньори.

Водещи

Най-четени