За да са щастливи, мъжът и жената трябва да пият еднакво 11.02 | 10:30

Съпрузите, които пият заедно алкохол, не се развеждат

От Мартина Панайотова

Ново изследване показва, че между съпрузите, които изпиват сходни количества алкохол, има по-голяма съвместимост, съобщи в. Daily Mail.

Изследването обхванало близо 20 000 женени двойки в Норвегия. Резултатите сочат, че съпрузите, които консумират умерени количества алкохол, е по-малко вероятно да се разведат в сравнение с двойките, при които единият от двамата съпрузи попийва повечко.

Ако и двамата партньори попийват само от време на време, шансът да останат заедно е най-голям.

Едва 5,8 на сто от двойките, които консумират умерени количества алкохол, се разделят след дългогодишен брак, разкрива изследването на учени от Норвежкия институт по обществено здравеопазване.

Най-високото ниво на разводите - 26,8 на сто, е сред двойките, при които съпругът е умерен консуматор на алкохол, а съпругата - гуляйджийка. Изглежда, че жените прощават повече,

защото когато ролите са разменени, нивото на разводите намалява наполовина и е 13,1-процентно.

Фартайн Аск Торвик от екипа заяви, че има няколко обяснения за тези различия. Едно от обясненията е, че тежкото пиянство по принцип засяга по-силно жените, отколкото мъжете. Освен това пиянството на жените се приема по-трудно в обществото, отколкото това на мъжете.

Тежкото пиянство на съпругата пречи на семейния живот – тя не се справя с ролята си на майка, нито с отглеждането на децата.

Когато и двамата съпрузи са големи консуматори на алкохол, нивото на разводите сред норвежките двойки е 17,2-процентно.

Общо погледнато, колкото по-голяма е консумацията на алкохол, толкова по-високо е нивото на разводите, отбеляза Торвик, цитиран от БТА.



Водещи

Най-четени