Задава се страшен апокалипсис 16.08 | 11:27

Следващият край на света се очаква през 2880

От iNews.bg

В последното десетилетие се превърна в мода постоянно да се говори за края на света. След няколко неуспешни "опита" поредният апокалипсис се очаква на 16 март 2880 г., твърдят учените. Е, ние спокойно можем да си отдъхнем, никой от нас няма може да провери собственоръчно достоверността на това твърдение.

На въпросната фатална дата се очаква в планетата ни с огромна скорост да се блъсне един преминаващ астероид. Учени, които се заели с изследването на скалата, установили, че тя се върти толкова бързо, че трябва да се разпадне. Изненадващо обаче остава непокътната по траекторията си към Земята заради сцепителни сили.

На дневен ред пред специалистите е да измислят как да спрат опасния астероид с внушителен диаметър, пише Daily Mail. Той пътува с 15 км в секунда и ако се сблъска със Земята, това ще стане със сила, равна на около 44 800 мегатона тротилов еквивалент. Успокоителното в случая е това, че вероятността да се случи е само 0,3%, но пък рискът е два пъти по-голям в сравнение с другите астероиди.

Водещи

Най-четени