Как мъжете са се променили през годините? 29.07 | 09:30

Еманципацията невинаги е полезна

От Беатрис Николoва

Господата определено са се променили през годините. Станали са по-мързеливи и затова обвиняват изцяло еманципацията на дамите. Освен това според едно от последните прочувания на университета на Уисконсин-Мадисън, за съвременните образованите съпруги , рискът от развод вече не е толкова голям, колкото навремето, защото мъжете не се чувстват застрашени от успеха им, пише в. Daily Express.

Авторите на проучването са установили още, че между 2005 и 2009 г. в над 60 процента от новите бракове жената е по-образована от съпруга си - повишение с 35 процента спрямо средата на миналия век. За сключилите брак през 90-те години на миналия век и след това на по-доброто образование на жената вече не се гледа като на предпоставка за развод.

"Тези тенденции следват изместване от брачния модел грижещ за прехраната на семейството мъж-домакиня към по-равнопоставен модел на брака, при който статутът на жената се счита за по-малко застрашаващ половата идентичност на мъжа. Съвременните двойки явно се приспособяват към демографската действителност, в която жените са по-образовани от мъжете. Днешните млади хора вярват в брачното равноправие, макар невинаги да следват тази практика.”, коментира професор Кристин Шварц от изследователския екип.

Най-четени