Колко сте мъжествени? Я се погледнете в огледалото 19.11 | 10:30

Формата на лицето издава нетрадиционната ориентация

От Антония Михайлова

Съществуват съществени разлики във формата на лицето на хетеросексуалните и хомосексуалните мъже, изяснили са учените.

Изследователи от Центъра за теоретични изследвания към Карловия университет в Прага и Научната академия на Чехия са анализирали възможните разлики във формата на лицата между мъже с нетрадиционна и традиционна сексуална ориентация.

Резултатите се оказали малко неочаквани. Хомосексуалните мъже се оценявали като "по-мъжествени", отколкото хетеросексуалните, което противоречи на стереотипа, че гейовете са по-женствени.

В първата част на изследването учените изследвали морфологичните различия между гейовете и хетеросексуалните. Във втората част те анализирали може ли правилно да се оцени сексуалната ориентация по чертите на лицето.

За първото изследване учените поканили 40 мъже с нетрадиционна и 40 мъже с традиционна ориентация. Направени били 80 снимки на участниците и били установени 11 000 координати за сравнение.

Изследването показало, че гейовете имали по-широки и къси лица, по-малък по размери и по-къс нос, както и по-голяма и по-заоблена челюст.

1110450

Във втория експеримент взели участие 33-ма гейове и 33-ма хетеросексуални мъже на възраст малко над 20 години. Студентите от Карловия университет трябвало да определят сексуалната им ориентация по скала от 1 до 7, като 1 сочело подчертана хетеросексуална ориентация, а 7 – подчертано хомосексуална. Оценяващите трябвало да определят и мъжествеността или женствеността на участниците.

Резултатите показали, че лицата на хомосексуалните били оценявани като по-мъжествени в сравнение с тези на мъжете с традиционна ориентация. Освен това студентите не успели правилно да определят ориентацията на участниците по снимките.

1110449

Авторите на изследването твърдят, че това говори, че съжденията за сексуалната ориентация, основани на стереотипи, често водят към неверни изводи.

Но добавят, че извадката е малка и за да бъде изследването по-достоверно, то трябва да се повтори с различни групи.

Водещи

Най-четени