Комета приближава Земята. Вижте я довечера 07.01 | 14:30

Тази вечер Лавджой ще е най-близо до планетата ни. Следващото й приближаване ще е чак след 8000 г.

От Кремена Бедерева

Тази вечер в България ще можем да наблюдаваме Кометата "Лавджой”. Това каза в интервю за Радио "Фокус” – Велико Търново Цанка Костадинова, директор на Народна Астрономическа обсерватория и Планетариум в Габрово.

Кометата, известна преди като С/2014 Q2, е наречена на австралийския астроном Тери Лавджой, който я е открил през август 2014-та.

"От няколко седмици зеленикавото й сияние радва хората в Южното полукълбо. Според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА тя ще е най-близко до Земята на 7 януари, днес. Тази вечер тя ще е най-близо до Земята, на 70 милиона километра”, разказа Цанка Костадинова.

Ще можем да я наблюдаваме след смрачаване на югоизток. Тя се движи към съзвездието Бик. "Поразителният цвят на кометата се дължи на два газа, които излизат от нея - цианоген и двуатомен въглерод, които светят в зелено, когато през тях преминава слънчева светлина”, обясни Цанка Костадинова.

След тази седмица кометата постепенно ще се отдалечава от Земята и Слънцето и бързо ще избледнее на небето. Следващото й доближаване до нашата планета ще е след около 8000 години.

Може да се наблюдава и с невъоръжено око, но е препоръчително да се наблюдава с бинокъл или зрителна тръба, за да се насладим на красотата на небесния феномен.

Водещи

Най-четени