Не видяхме ISON, но ето по-величествена гледка 06.12 | 20:35

Заснеха газовата опашка на кометата Лавджой

От Антония Михайлова

Телескопът "Субару" помогна на астрономите да направят снимка на газовата опашка на новата комета Лавджой, открита тази година, съобщава сайтът на Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Астрономите от Нюйоркския университет в Стоуни Брук заедно с японските си колеги и телескопа "Субару" заснеха газовата (йонна) опашка на кометата Лавджой (C/2013 R1). В момента на наблюденията кометата е била на 80 милиона километра от Земята и на 130 млн. км от Слънцето.

Тази комета е открита от австралийския астроном любител Тери Лавджой на 7 септември т.г. На 31 октомври телескопът "Субару" успя да я снима за първи път. От началото на ноември тази комета можеше да се види с невъоръжено око в Северното полукълбо.

Кометата Лавджой се приближи най-близо до Земята на 19 ноември, като се оказа на разстояние почти 60 млн. км от нашата планета. Сега кометата се намира в съзвездие Северна Корона. Тя ще се приближи на минимално разстояние до Слънцето на 22 декември.

C/2013 R1 не следва пътя на другата комета, открита от Лавджой на 27 ноември 2011 година – C/2011 W3. Изчисленията показваха, че на 16 декември кометата ще прелети на минимално разстояние от Слънцето – само 140 000 км от повърхността на светилото. Това е повече от 100 пъти по-близо от разстоянието между Слънцето и Меркурий, и два пъти по-малко от разстоянието между Земята и Луната.

Учените бяха сигурни, че кометата ще се изпари напълно още преди да достигне перихелия, но тя благополучно се размина със Слънцето и излезе от другата страна, което се превърна в сензация, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени