Персеиди 2013 разочароваха софиянци 13.08 | 12:08

Звездопадът беше наблюдаван на Витоша и Рожен

От Антония Михайлова

Пикът на най-големия метеорен поток – Персеидите, разочарова жителите на столицата. Мнозина софиянци висяха до среднощ по балконите на жилищата си, но не уловиха нито една "падаща звезда".

Повече късмет имаха тези, които избраха да излязат извън градовете, за да се насладят на гледката – Витоша беше задръстена от автомобили в августовската нощ.

В небето Рожен любителите астрономи са преброили между 60 и 80 метеора на час.

Както повечето метеорни дъждове, Персеидите се образуват от остатъци от кометна опашка. Самата комета Суифт-Тътъл се приближава към Земята само веднъж на 135 години, но през нейната опашка Земята минава всяка година.

Кометите, приближаващи се към Слънцето, се нагряват, разсейват се в междупланетното пространство на малки частици лед и прах, които под действието на слънчевия вятър се движат от центъра на Слънчевата система. Когато Земята по своя път около Слънцето се срещне с тези частици, те проникват в атмосферата със скорост над 150 000 км/ч (средната скорост на Персеидите е 210 000 км/ч) и изгарят в красиво зрелище.

За пропусналите зрелището остава надеждата да зърнат някой от другите предстоящи метеорни потоци – Орионидите на 21 октомври, Леонидите на 17 ноември и Джеминидите на 14 декември.

Ето как видяха Персеидите у нас (във видеото) и по света (в галерията).