Последно за тази година - частично слънчево затъмнение 03.11 | 10:07

Затъмнението се нарича хибридно

От Кремена Бедерева

Частично слънчево затъмнение могат да видят американците и африканците.

В ранните часове в неделя в източната част на САЩ и пълно, два  часа по-късно, над някои райони на Африка, ще може да се види затъмнението, информира AFP.

Затъмнението се нарича хибридно, защото от едни места ще се вижда като пръстенообразно, а от други - като пълно слънчево затъмнение.

От Бостън до Ню Йорк слънцето ще изгрее в 6.30 часа местно време.

В този участък то ще бъде затъмнено 50 на сто от сянката на Луната и 47 на сто - от Вашингтон до Маями. Слънчевото затъмнение ще трае 45 минути в източната част на САЩ.

Два часа по-късно то ще бъде пълно в продължение на една  минута и ще може да бъде наблюдавано в централните части на  Габон и за около 10 секунди в Северна Кения.

Освен от източната част на САЩ, само някои фази на това  слънчево затъмнение ще могат да бъдат видими в южната част на  Европа - в Испания, Южна Италия и Гърция и от почти целия  африкански континент, допълва БТА.

Експертите предупреждават по време на затъмнението да не се гледа директно към слънцето. Те препоръчват използването на специални очила.

Следващото пръстенообразно слънчево затъмнение се очаква на 29 април 2014 г., частично - на 23 октомври 2014., а пълно слънчево затъмнение - на 20 май 2015 година.

Водещи

Най-четени