Пътят към правилното консумиране на шампанското 05.04 | 09:15

"Шампанското да не се пие изстудено", съветват експертите

От Лазар Тодоров

Досега запитвали ли сте се как трябва да консумирате вашето любимо шампанско? Ако още не сте намерили отговор на този въпрос, ще ви улесним, като ви предоставим резултатите на експерти, по които това ароматно питие може да запази свойствата и вкуса си по възможно най-ефикасния начин.

Френски експерти съветват шампанското да не се пие изстудено, а хладко, със тайна температура, защото тогава произвежда най-много мехурчета, пише в. "Дейли мейл".

Според учени от университета в Реймс идеалната температура за сервиране на пенливата течност е 18 градуса по Целзий и нито един по-малко. Тогава то "кипи" най-дълго. Мехурчетата са много важни в придаването на неповторимия вкус на "искрящото вино".

Когато то е изстудено се притъпяват нашите рецептори и мехурчетата са по-малко. А в голямо количество те изпускат въглероден диоксид и допълнително активират нашите вкусови усещания.

Според автора на изследването, физикът Жерар Лиже-Белер, когато се сипва шампанското, обезателно трябва да се наклони чашата. Така тя по-бавно губи първоначалните си мехурчета.

Досега специалистите считаха, че техният брой е 15 милиона в една чаша. Но според последните проучвания на Жерар Лиже-Белер те се оказали много по-малко - само 1 милион, съобщи БТА.

Най-четени