Разкриха как кучетата издържат боси в снега 27.02 | 14:22

Специфичният топлообмен им позволява да запазят лапите си топли

От Олга Андреева

Струвало ли ви се е странно как на кучетата не им измръзват лапите, когато ходят в снега? Японски учен, който също се е терзал от този въпрос, е на път да разкрие тайната на кучешките лапи.

Според Хиройоши Ниномия, професор в университета Yamazaki Gakuen, западно от Токио, тайната се крие в начина, по който циркулира кръвта в тялото на кучетата, за да предпази студът, до който имат допир някои от частите (най-вече лапите), да не се разпростре върху останалата част от тялото.

Топлата окислена кръв се използва от тялото за сгряване на студената кръв от долната част на крайниците, преди да се върне към сърцето и централното кръвообращение.

"Артериалната кръв при кучетата стига до края на краката им и след това сгрява венозната кръв преди да се върне към сърцето. С други думи – имат система за топлообмен в краката си", пояснява Ниномия в изследването си, публикувано в списанието "Ветеринарна дерматология", посочва Reuters.

Именно това обяснява защо дори при екстремно ниски температури ходилата на кучетата остават с почти същата температура като останалата част от тялото.

И други животни имат подобна система за топлообмен, сред които делфините. В същото време обаче не се чудете ако пекинезът или болонката ви се парализират щом повървят три минути на сняг, защото не всички породи кучета издържат на студ, особено кръстоските.

Водещи

Най-четени