Революция при SMS-ите? 19.05 | 19:19

Ще ги миришем?

От Таньо Давчев

Изпращане и получаване на аромати посредством есемеси ще стане възможно благодарение на операционната система oPhone, която ще бъде пусната в продажба в началото на следващата година, съобщи FPA.
Тя има голям потенциал, увери инициаторът на проекта, експертът по биомедицински науки Дейвид Едуардс от Харвардския университет.

"Голям интерес проявяват специалисти от Силициевата долина, тъй като става въпрос да се промени днешната глобална комуникация", поясни Едуардс.

Системата oPhone представлява малка бяла кутия, която генерира бързо един след друг сложни ароматни сигнали, както стандартен телефон предава аудио информация. Системата функционира благодарение на технологичното манипулиране на частици материя, напомнящо технологията на медицинските аерозоли, която позволи на филантропа, писател и изобретател Едуардс да натрупа богатство в края на 90-те години на миналия век.

За да осъществи идеята си, която представил в рамките на своя лекция в Харвард, Едуардс станал съосновател на фирмата Vapor Communications.

Първоначално ползватели на iPhone ще могат да си служат с oPhone благодарение на безплатна апликация, която ще може да се свали от интернет от 17 юни нататък. Засега oPhone разполага с 32 оригинални миризми, отбелязва БТА.

За да създаде свой собствен аромат, ползвателят ще може да комбинира между една и осем миризми, а това означава, че са възможни 300 000 комбинации. Тъй като ароматите в света са много, ще трябва да се подберат няколко, за да се сложи началото на експерименти.

След като системата започне да функционира, ползвател ще може да направи снимка в гората и след това към фотографията да добави няколко миризми, които възстановяват атмосферата, в която се е намирал. След това ще може да изпрати послание oNote чрез есемес до приятел, който първо ще провери съдържанието му на специализиран сайт, а след това при положение, че също притежава iPhone, ще свали oPhone от интернет, за да почувства аромата.

Самата миризма ще бъде генерирана от патрончета, кръстени oChips.

Водещи

Най-четени