Тъмното минало на астрологията от времената преди хороскопите... 13.10 | 16:39

Или за какво се е използвала астрологията през вековете

От Христо Узунов

В тъмните и безпросветни времена, когато хороскопът от вестника и любимия ви сайт е бил просто една налудничава мисъл на още по-налудничав гадател, астрологията вече е съществувала... И е имала водеща роля в живота не само на феновете ѝ, а на всички, всички... абсолюно ВСИЧКИ земни жители. Div.bg хвърлят светлина по въпроса каква е била ролята на астрологията, преди истерията с хороскопите. Вижте.

1. Животновъдството

Точно като при хората периодът на раждане на животните влияе на техния характер. Смятало се е, че Везните са най-красиви, а Скорпионите, Рибите и Раците - най-добри за разплод. Животновъдите си избирали дата, след това започвали да броят назад, за да изчислят кога трябва да се заплоди животното, за да роди на избрания от тях ден. Такава е била практиката през XVII в. в Европа. Ако нещо в крайна сметка не се е случвало по плана, хората го приписвали като провал на звездите.

2. Селското стопанство

Понеже зодиакалните знаци се въртят циклично, съвсем естествено е да се свързват и с друга циклична дейност - засаждането на различни култури. Астрологията не само е помагала за това кога да се засажда и кога да се жъне. Определени семена са се засаждали само на пълнолуние, а някои хора дори са предвиждали климатичните условия за година напред само по движението на звездите и според това са отглеждали най-подходящите култури. Някои тогавашни практики, леко осъвременени, разбира се, се прилагат и до днес.

Водещи