Юнашка софра, много вино и сопотска анасонлийка на събора в Сопот 09.02 | 09:03

Жителите и гостите на Сопот се събират в местността “Манастирска поляна”

От Кремена Бедерева

Юнашка софра, вазовски мустаци, много вино и сопотска анасонлийка ще има тази година на традиционния събор за Трифон Зарезан край Сопот, съобщи за Радио "Фокус” - Пловдив Антоанета Ранчева, един от организаторите на събора, който се провежда за девета поредна година под мотото "Да стоплим сърцата с вино и любов”.

Жителите и гостите на Сопот се събират в местността "Манастирска поляна”. Дотам те тръгват с шествие, водено от Царя на виното и гайдарски състави. След ритуала по зарязването на лозята започва богата музикална и хумористична програма.

В огромен тиган местните ученици и майстори-готвачи ще приготвят старопланински кебап със свинско месо, гъби и лук. Ще има и много голяма пита, приготвена от местен хлебопроизводител.

Освен това са предвидени и различни конкурси. Наградени ще бъдат най-добрите майстори на бяло и червено вино, ракия и сопотска анасонлийка.

Специално жури ще определи най-хубавия вазовски мустак. Предвидени са и награди за авторите на текстове, посветени на виното и любовта. Най-младото семейство в Сопот също ще бъде сред участницте в събора, а освен това ще бъде определен и почетният сопотски зет на годината.

Водещи

Най-четени