Въоръжават МКС със система за защита от космически боклук 21.04 | 19:00

Телескоп ще улавя, а лазер ще премахва опасните отпадъци

От iNews.bg

Международен екип учени са разработили проект за оборудване на Международната космическа станция със система, способна да открива и унищожава космически боклук, намиращ се на орбита и потенциално опасен за самата станция.

В основата на разработката е използването на телескопа EUSO за мониторинг и системата от лазери CAN за унищожаване на боклук. Статията на учените е публикувана в сп. Acta Astronautica.

Основната задача на телескопа EUSO се състои в изучаването на космическото лъчение и взаимодействието му с атмосферата на Земята, но учените са разработили метод за използването му и като детектор на космически боклук. Лазерната система CAN е предназначена за опити с елементарни частици, но в дадения проект учените ще го използват за да отклоняват боклука от орбита и да го карат да изгаря в земната атмосфера.

Учените планират да тестват технологията с помощта на прототип. Това ще бъде малък телескоп и лазер, монтирани на МКС. Ако изпитанията преминат успешно, МКС ще бъде оборудвана с пълна версия на устройството.

Такава технология ще може да разбива космически отпадъци на разстояние до 100 километра.

Още новини от света на Космоса и науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи