Първият турски космонавт ще се отправи към Международната космическа станция 05.01 | 15:45

Новината бе съобщена от министъра на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър

От iNews.bg

В ранните часове на 18 януари първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ и екипажа на мисията AX-3 ще се отправят към Международната космическа станция.

Новината бе съобщена от министъра на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, предаде БТА.

Министър Каджър обяви, че мисията ще е историческа и че освен източник на вдъхновение за бъдещите поколения, ще бъде и важен крайъгълен камък в космическите научни изследвания на Турция.

АХ-3 е планиран частен космически полет до Международната космическа станция, който дава възможност на различни страни да се присъединят към международната космическа общност и да имат достъп до ниска околоземна орбита, за да разширят космическите си изследвания.

Планирано е мисията да отлети от Земята на 17 януари и да се отправи към Международната космическа станция на 18 януари в 1:11 турско време. Полетът ще продължи около 14 дни ще бъде управляван от Axiom Space и ще използва космически кораб Crew Dragon. Очаква се екипажът да пристигне в Международната космическа станция на 19 януари в 13.15 ч.

 

Екипажът на AХ-3 ще бъде изведен в орбита с ракета SpaceX Falcon 9 от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

В чест на изпращането на първия турски космонавт на Международната космическа станция Турската космическа агенция и Националната дирекция за пощи и телеграфи са проектирали специален пощенски плик с печат, които Гезеравджъ ще отнесе със себе си заедно с турския флаг.

Печатът съдържа различни символи, включително силует на Гезеравджъ с нашивка на турското знаме на рамото му.

Гезеравджъ е пилот на F-16 на турските военновъздушни сили. Той бе избран за първи космически пътешественик на страната 2023 г. по време на голямото технологично събитие TEKNOFEST.

Водещи