Над 4 млрд. лв. сме спечелили от членството ни в ЕС 21.02 | 09:03

Чуждестранните инвестиции са над 30 млрд. лв.

От Десислава Маданска

Над 4 млрд. лв. е спечелила страната ни от членството си в Европейския съюз. Това става ясно от данни на финансовото министерство и единния информационен портал, отразяващи изпълнението на програмите по структурните фондове на ЕС, информира в. "Стандарт".

Данните показват, че от 2007 г., когато страната ни стана член на Общността, до края на 2013 г. сме внесли в общия бюджет на Брюксел 5,253 млрд. лв. За същия период по различните оперативни програми на Ес страната ни е получила парични траншове за общо 9,353 млрд. лв. Така излиза, че сме на плюс от 4,099 млрд. лв.

Експертите отбелязват, че членството в Общността не трябва да се разглежда единствено през призмата на платените и получените средства. Единният пазар, приливът на чуждестранни инвестиции, както и отворените граници за българските граждани пораждат редица други ефекти, които оказват влияние на родната икономика. Например от 2008 г. насам сумата на всичките чуждестранни инвестиции у нас възлиза на над 30 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Най-четени