Спиращо дъха! Уникални кадри как се приближаваме към Плутон (ВИДЕО) 23.01 | 11:58

Видеото е направено от повече от 100 снимки

От iNews.bg

Почитателите на Космоса със сигурност ще останат много впечатлени от най-новото видео, което НАСА пусна. Става въпрос за спиращи дъха кадри, показващи как се приближаваме към Плутон. Клипчето е направено за период от шест месеца и показва повече от 100 снимки с висока резолюция, направени от сондата "Нови хоризонти".

Кадрите са заснети, докато космическият апарат прелитал край Плутон през юли 2015 година. "Нови хоризонти" прелетя 3 милиарда мили за 10 години, за да стигне до 9-ата планета от Слънчевата система, която по-късно беше деквалифицирана като "планета джудже".

Плутон е втората по големина планета-джудже. Тя обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването ѝ досега не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система.

До 24 август 2006 г. Плутон се смята за деветата планета от Слънчевата система. Поради малките си размери, наклона на орбитата спрямо слънчевия екватор и ексцентричната си орбита, заради която понякога се намира по-близо до Слънцето от Нептун, винаги е имало спорове дали трябва да се разглежда като планета.

Водещи