51% от децата са в социалните мрежи 08.02 | 15:24

При една трета от тях личните данни не са защитени

От Елена Коцева

92 процента от българските деца между 9 и 16-годишна възраст редовно използват интернет.

51 на сто от тях имат регистрация в различни социални мрежи, като при една трета от тях личната информация може да бъде видяна от всеки.

Според експертите основна роля за предпазване на децата в социалната мрежа имат родителите.

22 процента от децата са имали достъп до неподходящо съдържание в интернет, а 21 процента от тях са станали обект на тормоз през последните 12 месеца.

Министър Русинов напомни, че има безплатен софтуер, който може да бъде свален. Това е така нареченият софтуер за родителски контрол. Той филтрира съдържанието по списък от думи, които насочват към неподходящо съдържание.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов участва в образователна игра за безопасен интернет заедно с възпитаници на 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София, съобщиха от министерството.

Играта "В света на спамчетата" е създадена по инициатива на Националния център за безопасен интернет и асоциация "Родители". Тя помага да бъдат разбрани правилата на безопасното сърфиране в интернет.

Денят за безопасен интернет се отбелязва от 2004 г по инициатива на европейската мрежа от центрове за безопасен Интернет Инсейф (Insafe).

Тази година инициативата се отбелязва за осми път под мотото "Това не е просто игра, това е твоят живот". Темата поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност.

В България Денят за безопасен Интернет бе отбелязан в над 100 училища в 14 града. 

Подробна информация с полезни съвети за деца, родители и учители е публикувана на уеб сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията http://www.mtitc.government.bg/upload/docs/Narachnik_Inet_gramotnost.pdf.

Водещи

Най-четени