Вдигат учителските заплати от октомври между 7 и 10% 01.09 | 20:34

Финансовият министър обещал още 20 млн. лв. за средното образование

От iNews.bg

Заплатите на българските учители ще бъдат вдигнати от октомври. На срещата си с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева финансовият министър Владислав Горанов е обещал да предостави допълнително 20 млн. лв. за средното образование, съобщи днес в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

"С парите ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие на тази година , т.е. от октомври", посочи Димитров, цитиран от БТА.

Тепърва обаче ще се разбере с колко ще се вдигнат трудовите възнаграждения на учителите. Според президента на КНСБ увеличението за всички работещи в училищата може да е със 7-8%, ако 20-те млн. лв се разпределят поравно. Ако обаче се насочат само педагогическия персонал, каквато е една от идеите, заплатите могат да скочат и с 10%.

"Това зависи обаче от механизма, който ще трябва да бъде договорен в следващите две седмици с Министерството на образованието и със Синдиката на българските учители", обясни Димитров. И изтъкна:"Това беше наша битка през последните няколко месеца, да покажем, че има нужда и възможност от бюджета да се отделят средства за големите системи, където се очаква заплатите да растат".

Водещи