До 15 години затваряме домовете за деца 21.11 | 13:17

Вместо това България ще изгради мрежа от социални услуги, близки до семейната грижа

От Елена Кирилова

Препотвърждавам категоричния ангажимент на българското правителство специализираните институции за деца да бъдат постепенно закрити до 15 години и да бъдат заменени от мрежа от социални услуги, близки до семейната грижа.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференцията "Спиране настаняването на деца до три години в институции: подкрепа на семействата в отглеждане на малките деца”.

Държавният глава отбеляза, че политическа воля за решаване на проблема с институционализирането на деца има и реформата в тази сфера ще бъде изпълнена.

Като общество трябва да осъзнаем, че ранното детство е особено значим период, който оказва въздействие върху бъдещото поведение на детето. Неблагоприятните външни фактори могат да окажат сериозно въздействие върху подрастващите и да породят негативни ефекти, подчерта Плевнелиев.

Според него, за да могат децата да развиват своите умения, имат нужда от любящи стимули. Основен проблем обаче се явява хроничният и силен стрес, който детето преживява в условията на крайна бедност или в случаите, когато живее без родители и без грижата на стабилен партньор. Това може да доведе до израстването на деца с намален коефициент на интелигентност, лоши умения за комуникация и разбиране.

Децата, отглеждани в институции, са изложени на по-голям риск от изоставане в своето развитие. Изследванията доказват, че за всеки три месеца, прекарани в институция, физическото развитие на детето се забавя с един месец.

Президентът подчерта, че инвестициите в програми за детско развитие имат най-голяма дългосрочна възвръщаемост. Тези програми могат да прекъснат предаването на бедността между поколенията и да осигурят на децата така необходимите им грижи и любов.

Той се позова на проучване, проведено в България, което показва, че институционалната грижа има нисък разход, но в дългосрочен план предоставя нискокачествена услуга и недобри резултати. Това е така, защото последващите разходи за интеграция на децата са прекалено високи.

Плевнелиев припомни, че в миналото България е била свързвана с Могилино и това е било причина да се срамуваме пред целия свят. Той подчерта, че българското правителство вече е успяло да насочи европейските структурни фондове в посока решаване на този голям проблем.

"Горд съм, че България вече е за пример. Ние успяваме не просто да адаптираме най-добрите практики, но и да показваме резултати. Ще видите, че след три години България ще бъде много далече”, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му децата не заслужават да стоят в институции, а да получат грижа, близка до родителската, така че да бъдат максимално интегрирани.

Водещи

Най-четени