Външната комисия в НС възложи на МВнР да проучи случая с българските имена в "Миротворец" 20.07 | 15:15

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ увериха, че случаят се проверява

От iNews

БСП и "Възраждане" настояха за реакция във връзка със списъка с имена на българи, посочени за врагове на Украйна в сайта "Миротворец". От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ увериха, че случаят се проверява.

БСП внася сигнал до ДАНС и ще извика службите за сигурност в ресорната парламентарна комисия заради имената на българи в украинския сайт миротворец, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя критикува позицията по темата на украинското посолство и настоя да се намери контакт с президента Володимир Зеленски:

"Ако обичат, и българската държава, и посланичката – някакъв контакт да се намери с г-н Зеленски, когото тук приехме всички, знаете как, т.е. не всички. И след това посещение, след като се даде всичко, каквото може от България – складове се изпразват, въоръжение се дава, помощ се оказва, хуманитарна помощ, приехме бежанци. Накрая България получава това! За научно-творчески и журналистически цели избивайте българи по света. Просто абсурд".

Сред имената в списъка на украинския сайт е и това на зам.-председателя на парламента от БСП Кристиан Вигенин. Той заяви, че не се страхува, но изрази учудване и разочарование, че вече няколко дни държавата не предприема нищо:

"И очаквам информация от българските служби, които не намериха за нужно до този момент да коментират, да се свържат с мен или с други представители, които да дадат повече информация доколко би следвало хората в този списък да бъдат застрашени".

 От "Възраждане" поискаха изслушване на външния министър Мария Габриел. От парламентарната трибуна Ангел Георгиев заяви:

"Ще сезираме прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем агенти на СВУ в страната, планират ли убийството на някой от включените в списъка в сайта "Миротворец". Не на последно място ще изпратим писмо и до Румен Радев с настояване НСО да предложи охрана на тези наши сънародници, които са включени в списъка".

Парламентарната външна комисия е възложила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който оглавява комисията:

"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора".

Темата беше коментирана и от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов. Той очаква реакция на външното ни министерство.

"Така че по никакъв начин да няма съмнение, че който и да било български гражданин, особено който упражнява журналистическа професия, може да бъде подложен на заплахи за мненията, които изразява".

 

Водещи