Решено! Герджиков разрешава казуса с българския еврокомисар 16.03 | 11:20

Служебният премиер ще излъчи наш представител, ако не се състави правителство

От iNews.bg

Казусът с българския еврокомисар продължава, само че вече имаме точна дата кога ще се разреши. И докато доскоро служебният премиер твърдеше, че не той ще излъчи такъв, а парламентът, изглежда това няма да се случи точно така.

След разговор с президента Румен Радев Огнян Герджиков се нае с отговорността да избере нашенец, който да ни представя пред Европа. Условието – ако не се създаде правителство до 10 дни след предсрочните парламентарни избори.

Новината за решението съобщи самият Герджиков пред куп чужди посланици, бизнес и общественици по време на събитие на организацията PanEuropa Bulgaria.

"На служебно правителство не отива много да излъчва еврокомисар, тъй като се смята, че това е едно политическо назначение. От друга страна обаче, България губи с това, че няма свой представител в ЕК. С президента Радев стигнахме до следното споразумение - ако след изборите, след 10 дни България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността затова”, каза Герджиков.

България трябва да участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС, смята премиерът. 

"Бялата книга сумира пет сценария за основните течения в ЕС днес… да ги направим шест, да ги направим десет... Не искам България да участва в дебатите на Бялата книга от позицията "Ние сме против".

Водещи

Най-четени