До 14 дни ВАС ще се произнесе за референдума на Слави 06.04 | 17:46

Съдът ще каже дали парламентът ще насрочи допитване или не

От iNews.bg

До 14 дни ще стане ясно решението на Върховния административен съд (ВАС)  по делото за националния референдум за промяна на изборните правила, заведено от екипа на "Шоуто на Слави". Според ЦИК не е прескочен нужният праг, за да задължи депутатите да гласуват дали да бъде насрочен референдум или не. Според адвокатите на Слави Трифонов обаче са допуснати нарушения при преброяването на бюлетините и по тази причина те са само с няколко хиляди по-малко от необходимия минимум, за да се инициира всенародно допитване.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова също счита, че има грешки при преброяването, предаде Дарик. Тя посочи, че ЦИК не е трябвало да брои пликовете, а бюлетините. Процесът започна на 1 декември 2016 г., а  през февруари тази година тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на шоумена и реши, че референдумът не е задължителен.

След обжалване от страна на адвокатите на Слави Трифонов беше образувано касационно дело от петчленен състав на ВАС. Съдът може да потвърди решението на по-долната инстанция или да върне делото на друг тричленен състав.  

Водещи

Най-четени