Пчеларите спазиха заканата си, излязоха на протест 22.04 | 16:46

Те не са съгласни с позицията на страната ни в Брюксел при гласуването на забраната за вредни пестициди за пчелите

От Гергана Златкова

Пчеларите спазиха заканата си и излязоха на национален протест. Те отново се обявиха срещу българската позиция при гласуването в Брюксел на забраната на вредни за пчелите пестициди. 

 Според представителите на бранша причината за това, че 80% от пчелите у нас не са преживели зимата, са вредните пестициди. 

Те настояват страната ни да преосмисли позицията си.

От 27 страни 13 са гласували "за" забрана на пестицидите, 9 са гласували "против", а 5, сред които и България, са гласували "въздържал се". 

Според пчеларите гласът на България е решаващ, затова те ще протестират днес - преди повторното гласуване на забраната на пестицидите, което се очаква в средата на май. В началото на април тази година пчелари от Варненска и още четири области на страната излязоха на протест. 

Те изразиха несъгласие с решението на България да се въздържи от гласуване в Европейския парламент (ЕП) за забрана за ползване на опасни пестициди. 

Неоникотиноидните пестициди предпазват посевите от вредители, но убиват пчелите. За това в някои европейски страни са се отказали от тях. 

Родните пчелари искат опасните препарати да се забранят и у нас.

Водещи

Най-четени