"Ислямска държава" заплаши да обезглави неверниците на Балканите (СНИМКА) 09.06 | 10:54

Джихадистите предупредиха, че ще газят и колят в Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия

От iNews.bg

Терористичната групировка "Ислямска държава" отправи заплаха към неверниците на Балканите. Терористичната групировка обеща "да обезглави неверниците" в сръбските, хърватски и мюсюлмански територии на полуострова. Новата заплаха към християните на Балканския полуостров е публикувана в босненската версия на портала на екстремистите, съобщи Balkan Insight, цитиран от Фокус.

Под формата на статия, озаглавена "Балканите - кръв за враговете и мед за приятелите", джихадистката организация отправя директни заплахи към сърби и хървати, относно техните роли в Балканските войни, при които са избивали мюсюлмани. Джихадистите предупреждават, че не са забравили, че сърбите и хърватите са се били срещу босненските мюсюлмани през войната между 1992 и 1995 г.

Заплахата гласи още, че "всички предатели на ислямската вяра в Босна, Сърбия, област Санджак, Албания, Косово и Македония ще бъдат ликвидирани със саби и кинжали, освен ако не се върнат у дома".

Авторите на статията правят препраткаи  към свързаните с "Ислямска държава" атаки във Великобритания, Франция, Германия и САЩ - все страни, които са по-силни от Балканите, но все пак беззащитни.

1926496

Групировката заплаши с терор още 8 страни

Междувременно също днес терористичната групировка отправи и нови заплахи към Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия, съобщават белгийски медии. Заплахата е разпространена през "обичайните канали" на групировката, затова достоверността не се поставя под особено съмнение, се посочва в съобщението.

В призива терористите се обръщат към своите "братя" мюсюлмани да избягват обществените места като пазари, улици и паркинги, защото "бойци на халифата ще се взривявят там, ще прегазват хората и ще им режат гърлата". Медиите съобщават, че белгийските служби за сигурност извършват проверки.

Обществените места в Брюксел, поставени под наблюдението на полицията и военните от края на 2015 г., са все по-охранявани. Патрулиращи полицаи с кучета, обучени да надушват взривни вещества, все по-често могат да бъдат срещнати в паркове и паркинги на търговски обекти.

Водещи

Най-четени