50 години от първия полет на човек в космоса 12.04 | 08:19

За първи път Юрий Гагарин вижда Земята от космоса

От Елена Коцева

На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излита с кораба "Восток" за обиколка около Земята. 

Целият космически полет продължава  1 час и 48 минути.

На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Тези по-малко от 2 астрономически часа остават завинаги в историята на човечеството като първия полет на човек в космоса.

12 април е денят на първия в историята пилотиран космически полет (1961 г.) на космонавта Юрий Гагарин и се отбелязва като Международен ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

Днешният ден ще бъде отбелязан със серия инициативи в Русия. На мястото, където се е приземил "Восток" ще бъде открит паметник.

Руският президент Дмитрий Медведев ще връчи ордени на ветерани. Космическата агенция "Роскосмос" е поканила десетки гости от чуждестранни космически агенции за отбелязването на юбилея в московския Мемориален музей на космонавтиката. 

Тази година Русия става единствената страна, която ще извежда космонавти до Международната космическа станция, след като НАСА спира полетите на космическите си совалки.

Водещи

Най-четени