Руснак върна капсулата "Восток" в родината си срещу 2.88 млн. долара 13.04 | 07:35

Бизнесменът Евгений Юрченко иска "Восток" да заеме мястото си в национален музей

От Елена Коцева

Капсулата на космическия кораб "Восток 3КА-2" се продаде на търг в аукционната къща "Сотбис" в Ню Йорк за 2,88 милиона долара.

От "Сотбис" подчертават, че търгът се е провел на 12 април в памет на подвига на Юрий Гагарин, който точно 50 години преди това стана първият човек, полетял в космоса. От тази сума 440 000 долара са комисиона на "Сотбис".

Купувач е руският бизнесмен Евгений Юрченко, ръководител на инвестиционния фонд "А. С. Попов". Той е закупил капсулата, за да я върне в Русия, пише Lenta.ru.

"Надявам се "Восток" да заеме законното си място в някой от националните музеи, посветени на историята на руската космическа програма", заявил Юрченко, цитиран от вицепрезидента на "Сотбис" Дейвид Редън.

Сферичната капсула от алуминиева сплав е с диаметър 2,2 метра. По-рано в нея е имало навигационна и комуникационна апаратура, но повечето оборудване е било извадено преди капсулата да попадне в частни ръце.

На борда на "Восток 3КА-2" на 25 март 1961 г. в космоса полетяха кучето Звездочка и чучело на човешка фигура наречено "Иван Иванович". Те се завръщат на Земята невредими след извършване на пълна обиколка в околоземна орбита. 

Именно успешния полет на тази капсула отваря зелена светлина за полета на Юрий Гагарин 18 дни по-късно.

Преди търга експерти оценяваха стойността на капсулата между 2 и 10 милиона долара.

Най-четени