Айрин пощади Ню Йорк 29.08 | 08:04

Нюйоркчани се връщат към нормален живот, ураганът отслабна до тропическа буря

От Олга Андреева

Ню Йорк, който беше парализиран повече от едно денонощие от урагана Айрин, започва да се връща към нормален живот.

След като основният удар на стихията отмина, властите на мегаполиса разрешиха на евакуираните близо 370 хиляди жители да се върнат по домовете си, уточнява БТА, позовавайки се на световните агенции.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че градът е преживял доста успешно бедствието, макар че Айрин е нанесъл сериозни щети на Ню Йорк. Повредени са редица сгради във всичките пет района на града - Бронкс, Бруклин, Куинс, Манхатън и Стейтън Айланд, наводнени са цели квартали.

"Но трябва да бъдем откровени и да признаем, че ни провървя", подчерта градоначалникът. "Стихията не отне нито един човешки живот благодарение на предпазните мерки." В други части на източното крайбрежие на САЩ обаче са загинали по различни данни между 11 и 19 души.

Остават затворени трите главни летища - "Джон Кенеди", Ла Гуардия и Нюарк в Ню Джърси. Властите обаче успяха да възстановят електрозахранването в по-голямата част от Ню Йорк, с което не могат да се похвалят другите градове в района. Така в съседния щат Кънектикът без ток са над половин милион потребители, а в Ню Джърси - 900 хиляди. В цялата страна на тъмно са над 3 милиона души.

Докато се придвижваше по източното крайбрежие на САЩ Айрин отслабна от ураган до тропическа буря. Барак Обама обаче предупреди, че макар да отслабва, тропическата буря Айрин е все още заплаха за селищата по пътя й и населението все още е застрашено от наводнения и спирания на тока.

АП съобщи, че щетите от урагана по всяка вероятност са по-малки от очакваното, което е донякъде успокоителна новина за крехката американска икономика.

Предварителните изчисления на базираната в Мериленд консултантска фирма Kinetic Analysis, сочат, че застрахователните компании се очаква да изплатят между 2 и 3 милиарда долара, а общите загуби няма да надхвърлят 7 милиарда долара. Като цяло се очаква отражението от Айрин върху икономиката да е ограничено.

За сравнение, след като през 2003 г. ураганът Изабел удари източното крайбрежие на САЩ, само загубите на застрахователите възлязоха на 6 милиарда долара.

Най-четени