Ураганът Катя отслабна до тропическа буря 02.09 | 09:20

Катя се намира на 1500 километра източно от Карибите

От Кремена Бедерева

Ураганът Катя, който беше от първа категория и който се формира по-рано тази седмица в Атлантическия океан, отново отслабна до тропическа буря.

Според експерти обаче напредвайки на запад, той отново ще се усили до ураган. Тези прогнози накараха властите на американския щат Луизиана да обявят извънредно положение, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сега ветровете на Катя са от 100 километра в час. Катя се намира на 1500 километра източно от Карибите. Очаква се да се засили през идните два дни. Придвижва се със скорост от 30 километра в час.

Засега е трудно да се предвиди накъде ще поеме, казват специалисти от американския Национален център за ураганите. В щата Луизиана обявиха извънредно положение, защото се опасяват, че Катя може да им донесе проливни дъждове и покачване на водното ниво в крайбрежните зони през уикенда.

Някои петролни компании в Мексиканския залив започнаха да евакуират персонала от нефтените платформи. Има обаче вероятност Катя да се насочи на север и да се разпадне, преди да достигне американския континент, който се възстановява от преминаването на урагана Айрин.

По последни данни Айрин отне живота на 43 души в 11 американски щата. Седем са жертвите са в Ню Джърси, осем - в щата Ню Йорк. При преминаването си през Карибите Айрин отне живота на пет души. Един човек загина в Канада. Така общата равносметка от първия ураган за този сезон на ураганите в Атлантическия океан е 49 убити. Щетите от Айрин се оценяват на около 10 милиарда долара.

Водещи

Най-четени